De Sociale Verzekeringsbank stuurt mij eind november een brief waarin staat dat ik een toeslag op mijn AOW-pensioen krijg omdat mijn partner nog geen 65 jaar is.
Dat laatste klopt en dus zal dat eerste ook wel waar zijn.
Maar, schrijft de SVB verder, de Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om die toeslag vanaf 1 januari 2011 met maximaal 8% te verlagen.
Maar het is helemaal niet zeker of die verlaging doorgaat, schrijven ze verder, want de Eerste Kamer moet dit voorstel nog behandelen.
Echter als wij samen minder beuren dan € 1700 bruto, dan worden we niet gekort. Of ik maar even wil opgeven wat voor inkomsten ik heb naast mijn AOW.
Nu word ik in de aanhef van de brief aangesproken met mijn naam en mijn burgerservicenummer en dat zelfde nummer identificeert mij bij de Belastingdienst. En aangezien al mijn inkomsten bij die dienst bekend zijn, kan de overheid dus zelf prima vaststellen of ik wel of niet gekort moet worden.
Dus het is al een beetje vreemd dat de overheid jouw hun werk laat doen. Maar blijkbaar betekent dat woord service in burgerservicenummer de service die wij als burgers aan de overheid moeten verlenen. Het is dus eigenlijk een burgerdienstplichtnummer.
Het is echter nog gekker. Want je hoeft alleen maar je gegevens op te sturen als je minder dan € 1700 per maand krijgt en dat ook kunt bewijzen. Als je meer ontvangt hoef je niets in te sturen en word je automatisch gekort.
Inkomsten van uw partner hoeft u niet op te geven, schrijft de SVB, want die zijn bij ons bekend.
Waarom die wel en die van mij niet wordt niet uitgelegd.
Waar het dus op neerkomt is dat de mensen met de laagste inkomens het formulier moeten invullen en dat met bewijsstukken naar het SVB kantoor moeten sturen.
Vergeten ze dat, of begrijpen zij die rare brief niet, dan worden ze gekort.
Maar ergens toont de overheid zich toch nog ruimhartig. Ze hebben een gratis antwoordenveloppe bijgevoegd.
“Wel voldoende frankeren” besluit het formulier.
Tags: Uncategorized
zaterdag 4 december, 2010 om 1:03 |
Het is te hopen dat de verantwoordelijke bij de Sociale Verzekeringsbank dit stukje onder ogen krijgt. U weet de onderwerpen steeds goed duidelijk te maken.
zondag 5 december, 2010 om 2:26 |
Ik vind uw eerste zin minstens zo duidelijk.
En aangezien die antwoordenveloppe er bij zat en ik net een velletje kinderpostzegels heb ontvangen, heb ik uw suggestie maar opgevolgd