Terug naar Schalkhaar

Teletekst blijft een rijke inspiratiebron. Vanochtend was het weer raak:

 107   Teletekst wo 05 jan
***************************************
  VVD, PVV vallen over woorden Welten
***************************************
De VVD en de PVV nemen het korpschef
Welten kwalijk dat hij gezegd heeft dat
de Amsterdamse politie geen vrouwen met
een boerka gaat arresteren als het tot
een boerkaverbod komt.Agenten moeten
hun gezond verstand gebruiken,zegt hij.
"Ik voel me niet altijd een instrument
van de overheid dat onmiddellijk doet
wat er gevraagd wordt."
Het Kamerlid Hennis-Plasschaert (VVD)
zei in het Radio 1 Journaal dat Welten
zijn woorden moet terugnemen en dat de
minister hem daarop moet aanspreken.
PVV-leider Wilders vindt dat Welten
het beleid gewoon moet uitvoeren,"of
anders zijn biezen moet pakken".
***************************************

>Tsja, wat doe je als iemand die je eigenlijk een beetje een blaaskaak vindt, ineens iets verstandigs zegt?
Want wat Weltens zegt getuigt van gezond verstand al mag je je afvragen of het van evenveel verstand getuigt om het te zeggen.
Ik denk er eigenlijk over om hem een wandversiering voor zijn werkkamer te sturen waarop ik in een prachtig kruissteekje geborduurd heb
“Spreken is zilver. Zwijgen is goud. En gewoon doen is platina”

Want dat er mensen in Nederland opgepakt werden op kleding kenmerken (zoals een gele ster bijvoorbeeld) willen we toch niet weer terug?
Jongere lezers weten wellicht niet wat Schalkhaar in de titel van dit stukje doet. Om hen google werk te besparen hier een citaat uit Wikipedia.

Schalkhaar was in Nederland bekend als legerplaats. In de Westenberg Kazerne was tijdens de Tweede Wereldoorlog het Politie Opleidings Bataljon Schalkhaar gehuisvest, opgericht in juli 1941. Hier werden Nederlandse politiemensen onder Duits toezicht geschoold in de ideologie van de SS.”

Dat kon gebeuren omdat we hier toen leiders hadden die vonden dat politiemensen gewoon het beleid moesten uitvoeren want anders werden ze met biezen en al op de trein gezet.

Toch verbaast het me dat we noch niets van Ordebewaker Aptroot gehoord hebben.
De verkeersagenten zijn toch niet uit zijn portefeuille gehaald, hoop ik?

Advertentie

Tags: ,

3 Reacties to “Terug naar Schalkhaar”

 1. schalkhaartv Says:

  Triest om te lezen dat zelfs in 2011 nog steeds de naam van het dorpje Schalkhaar ongenuanceerd in verband wordt gebracht met de foute handelingen van een deel (!) van de politiemensen in WO2 die in de Westenbergkazerne bij Schalkhaar hun opleiding hebben gehad.
  Er is inmiddels de nodige literatuur over deze opleiding (Politie Opleidings Bataljon). Daarin is aangetoond dat m.n. de lichtingen in 43 en 44 vaak een onmogelijke keuze hadden. Ofwel de opleiding ofwel de Arbeitseinsatz in Duitsland. Eind 1944 zijn er razzia’s in b.v Rotterdam en Eindhoven geweest, waarbij vele van deze politiemensen zijn opgepakt en via kamp Amersfoort en Vught naar een concentratiekamp zijn afgevoerd, waar de nodigen het leven lieten.
  Blijft staan dat de eerste lichtingen veelal bestonden uit gedreven vrijwilligers die m.n. in Amsterdam (de zwarte Tulp brigade) verantwoordelijk waren voor daden die Schalkhaar de slechte naam bezorgden.
  Een onterechte slechte naam blijft blijkbaar lang hangen in de volksmond,.

 2. Gerard van Beusekom-Fretz Says:

  Deze reactie is wel begrijpelijk. Toen ik een jaar of veertig geleden in München kwam en op een verkeersbord Dachau zag staan was dat voor mij een tamelijk heftige schok. Maar ik besef dat het voor mensen die daar nu opgroeien pijnlijk is om geassocieerd te worden met dingen waar je part nog deel aan hebt gehad.
  Maar dat neemt niet weg dat voor oudere mensen een naam als Schalkhaar wel een slechte naam blijft en daar bedoelt dan natuurlijk niemand het dorp mee, laat staan zijn inwoners.
  Dat gaat vanzelf over als wij dood zijn.

  Dat het niet altijd een vrije keuze was geef ik zelf ook al aan door te zeggen “Dat kon gebeuren omdat we hier toen leiders hadden die vonden dat politiemensen gewoon het beleid moesten uitvoeren want anders werden ze met biezen en al op de trein gezet”
  Uw conclusie “dat zelfs in 2011 nog steeds de naam van het dorpje Schalkhaar ongenuanceerd in verband wordt gebracht met …” vind ik daarom ook wel weer een tikje ongenuanceerd.

  • schalkhaartv Says:

   Even los van de nuance, in het artikel wordt het gebruik van Schalkhaar uitgelegd voor de jonge lezers. Daardoor wordt het juist in stand gehouden i.p.v. dat het uitsterft. Omdat er een uitleg wordt gegeven, had de kop ook kunnen luiden ‘terug naar de POB/zwarte politie’ o.i.d. met daarbij een uitleg.
   Toen ik in 1978 in Amsterdam ging studeren en op een vraag in een kroeg in de Jordaan zei dat ik uit Schalkhaar kwam, viel er een stilte en voelde ik me bekeken. Sindsdien kwam ik uit het oosten van het land of een dorpje bij Deventer.
   Een paar jaar geleden heeft een lerares van een basis school, die in de jaren 80 naar Schalkhaar verhuisde, de naam Schalkhaar van haar zeilboot gehaald vanwege het vele commentaar dat ze kreeg.
   En zo ken ik nog een aantal voorbeelden.
   Gelukkig is het wel zo dat meerdere journalisten/publicisten tegenwoordig de nuancering wel aanbrengen bij het gebruik van Schalkhaar als betiteling van foute politiemensen.
   Generaliseren is nog altijd populair om (een deel van) complexe onderwerpen te benoemen, in de politiek en journalistiek gebeurt dat veel. Uiteraard gebruik ik zelf die techniek ook wel, maar, omdat ik uit Schalkhaar kom, probeer ik altijd wel na te denken over de konsekwenties ervan en zeker de naamsgeving.
   Ik heb er al lang mee leren leven en schaam me er niet voor dat ik in Schalkhaar geboren ben. Maar ik zal me ook altijd de tranen in de ogen van oudere dorpsbewoners blijven herinneren als ze weer met dit gebruik van Schalkhaar geconfronteerd werden.
   Daarom zal ik telkens wanneer ik het tegenkom een reactie geven.

   Gegroet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.


%d bloggers liken dit: