Hoezo, aanrechtsubsidie?

Het is 3 maart 2010 en ik heb voor de deelraadsverkiezing toch maar op Groen Links gestemd.
Op die kleine schaal kunnen ze niet veel kwaad.  Maar in juni hoeven ze niet op mij te rekenen.
En dat éne woord ‘aanrechtsubsidie’ speelt daar een belangrijke rol in.

Het is een denigrerende term die mevrouw Halsema dan ook elke keer op een smalende toon uitspreekt en waarmee zij de algemene heffingskorting voor niet buitenshuis werkende vrouwen bedoelt.

Die toeslag vervangt een deel van de belastingvrije voet. Dat was het bedrag dat je in mindering mocht brengen op je belastbaar inkomen. En die was voor een gehuwde eenverdiener  groter dan voor een alleenstaande.

Om voor mij onduidelijke redenen is die regeling afgeschaft, maar krijg je ter compensatie maandelijks een bedrag van de belasting op je rekening gestort. En een andere nieuwigheid daarbij was dat de niet verdienende partner (niet per se een vrouw) zijn of haar toeslag op een eigen rekening gestort kon krijgen.

In de ogen van mevrouw Halsema is die redelijke belastingmaatregel nu een ‘aanrechtsubsidie’ geworden, die zoals ze wel eens wil uitleggen vrouwen (want mannen komen in haar verhaal nooit voor) er van weerhoudt de arbeidsmarkt te betreden.

Blijkbaar denkt mevrouw Halsema dat als een vrouw beroepsmatig wil werken ze zich daarvan laat weerhouden door pakweg € 160,- per maand.
Wat ik stuitend vind aan haar verhaal is dat ze haar pseudo feministische streven verpakt in een uiterst demagogische term, want er is helemaal geen opzet om te subsidiëren en het kan ook nauwelijks als zodanig werken.
Het betitelen van deze toeslag als ‘aanrechtsubsidie’ is net zo iets als het streven naar het afschaffen ervan opvoedingsbelasting te noemen.

Wat is er trouwens mis met een aanrecht. Ik vind dat gezinnen waar nog dagelijks gekookt wordt door een van de ouders (of gezellig door beiden) een aantrekkelijker nest vormen voor kinderen , dan gezinnen waar het conservenblik en de magnetron de dienst uitmaken. En ik ben ook blij dat mijn kinderen niet in de buitenschoolse opvang terecht hoefden te komen.
Wat je niet laat vallen, hoeft immers ook niet opgevangen te worden.

Wat mevrouw Halsema vergeet is dat vrouwen heel wel in staat zijn zelf uit te maken of,  hoe, waar, waarmee en wanneer ze bezig willen zijn.
Trouwens wil zij het afschaffen van de zorgtoeslag vergezeld laten gaan van de garantie van een redelijk betaalde baan? Lijkt me moeilijk te bieden in dit tijdperk.
En moeten duizenden kostwinners die het afgelopen jaar ontslagen werden, nu ook hun toeslag inleveren, omdat ze wel eens gevaarlijk dicht in de buurt van een aanrecht zouden kunnen komen?

En tenslotte is er al eens nagedacht hoe je die uitbreiding van het woon-werkverkeer op je CO2 balans recht breit?

O ja, door minder te koken natuurlijk.

Na eerste publicatie ontdekt: http://hetmoederfront.blogspot.com/2008/05/doelstelling-het-moederfront.html Warm aanbevolen!

Naschrift 31 maart 2010:

Uit het feit dat D66 kandidaat Pia Dijkstra voorzitter is van de “Taskforce” Deeltijd Plus mag je afleiden dat behalve GroenLinks ook D66 voor afschaffing van de heffingskorting voor niet buitenshuis werkende partners is.
(Betekent Taskforce misschien een instantie die je forceert taken uit te voeren?)
Volstrekt duidelijk is het standpunt van D66 overigens niet omdat de volledige tekst van het het verkiezingsprogramma niet op hun site te vinden is.
Ook het standpunt van de SP is niet helder.  Ik kan me wel uitspraken herinneren dat zij op de zelfde lijn zitten als Groen Links maar ook op de website van de SP is hier geen duidelijk uitspraak over te bekennen. Als er in de discussies naar gevraagd wordt komt daar van de partij geen reactie op.
Het is met het oog op de a.s. verkiezingen misschien een goed idee om de samenstellers van de verschillende kieswijzers er toe te bewegen dit punt in hun keuzelijstjes op te nemen.

Zie ook:  Tweeverdieners en duurzaamheid en Het gezin, broedstoof van de evolutie

Advertentie

Tags: , ,

6 Reacties to “Hoezo, aanrechtsubsidie?”

 1. s schut Says:

  Dankuwel voor deze brief. Hij is mij uit het hart gegrepen, ik stem al jaren groen links maar begin daar na het geblaat over de ‘aanrechtsubsidie’ (wat een denigrerende kreet; bovendien heeft Femke een man die van alles van haar overneemt) ook aan te twijfelen. Ik ben musicus en heb de afgelopen 13 jaar voor mijn kinderen gezorgd, mijn kennis en vaardigheden op peil gehouden, op kleine schaal lesgegeven, concerten gegeven en veel vrijwilligerswerk gedaan. Niet het werk waarmee je 900 euro of meer per maand ophaalt, maar ik zit niet met een glas sherry op de bank, zeg maar. Is het zo, dat als ik alles wat ik doe (huishouden, kinderen, coordinerend werk) voor iemand anders zou doen, meer waardering zou krijgen? En heeft mevrouw Halsema aan alle mantelzorgers gedacht. Als die allemaal betaald aan het werk moeten en geen tijd meer hebben voor vrijwilligerswerk, wat schieten we daar dan per saldo mee op?? Kunnen ze betaald iemand anders moeder gaan verzorgen. Om nog niet te spreken van de burn-outs en echtscheidingen door de extra werkdruk, die nog wel eens vergeten worden. Het is ongetwijfeld complexe materie, maar laten ze beginnen met inderdaad de zaken voor te stellen zoals ze zijn: aanrechtsubsidie weg, ok, maar mag ik dan aub wel mijn belastingvrije voet terug om die vervolgens over te hevelen naar mijn man, die daar meer van profiteert.

 2. ool Says:

  Is die subsidie destijds niet eerst bij de partner afgehouden ?
  Ik als moeder werk 32 uur per week, dit moet, anders kun je niet meer normaal leven.
  Mijn kinderen zijn 7 en 3 en zijn gewone standaard kinderen, toch is het belangrijk dat alle kinderen een “thuiskomen” hebben. Iedereen vind maar dat kinderen na school naar de BSO moeten kunnen en opgevoed moeten worden door anderen. Ik kan mijn kinderen meenemen naar mijn werk (eigen zaak), maar ik zou er veel voor over hebben als ik toch 1 of 2 dagen per week thuis kon zijn. Met ze naar het park, de speeltuin, en het opvangen als het verdrietig is etc. Ook dat is erg belangrijk voor een kind. Ik ben 37 en ben beslist voor werken en dat vrouwen gelijke kansen moeten hebben. Maar het moet zeker mogelijk zijn voor moeder of vader om ook bij de kinderen te kunnen zijn. Ik moet nu 32 uur werken, kom om half 5 thuis, moet dan koken, het huishouden doen etc…
  Ook vind ik dat met name ouders van kinderen met bv autisme of alleen staande ouders veel meer de mogelijkheid moeten krijgen om er voor hun kind te kunnen zijn !!!
  Er ontsporen niet voor niets zoveel kinderen !! dit komt ook zeker omdat kinderen van hot naar her moeten worden gesleept. Vraag moeders maar eens of ze liever bij hun kind willen zijn of op hun werk. Dan zeggen de meesten bij hun kind te willen zijn en dan niet voor die pot thee op de bank, nee gewoon om met hun kind te praten en te spelen.
  Is dat zo raar ? Kijk als je Pia Dijkstra heet kun je rustig thuis zitten zonder te hoeven werken, maar er zijn maar weinig mensen die dit kunnen.
  O ja en nog iets…waar wil je het werk vandaan halen ???? er zitten al zoveel mensen thuis, er is niet eens werk ! Oh nee wacht eens, die huisvrouwtjes kun je wel aan de lopende band zetten of asperges laten plukken, !
  De nadruk ligt in NL alleen op werken werken werken, misschien moet de nadruk is gelegd worden op opvoeden & werken…
  Het moet juist gestimuleerd worden dat moeders en vaders hun kind willen opvoeden en er willen zijn voor hen…

  ik heb geen kinderen genomen om in de opvang te dumpen!!!!!!!!!!
  er worden op deze manier niet veel kinderen meer geboren,opvang zit ook vol en ook nog onbetaalbaar ook nog, er is niemand die mijn kind opvangt als ie verdrietig is want in een opvang lopen wel 10 kinderen rond en ze hebben allemaal aandacht nodig dus weining tijd voor mijn kind alleen voor zo’n klein bedrag van 170 per maand.laat ze hun eigen salaris maar met 1000/2000 per maand naar beneden schroeven dan houden ze nog genoeg over dan iemand van 1400 per maand moet leven en kinderen heeft!!!!!!!lage inkomen hebben recht op extra geld,in dit soort tijden vindt je bijna geen werk want de helft zit al thuis dus vooral alles afschaffen komen er nog meer familie drams’s maar ach wat maakt hun dat uit ruimt lekker op ja…arme kinderen

  • Gerard van Beusekom-Fretz Says:

   Inderdaad is die zogenaamde subsidie geen cadeautje van de overheid, maar belasting die de partner meer moest gaan betalen. Een sigaar uit eigen doos, die nu weer afgepakt wordt.
   Ik schrijf er meer over in mijn blog van 31 mei: Tweeverdieners en duurzaamheid.
   Ik ben het helemaal eens met uw opvattingen over opvoeding.
   Onze kinderen zijn ouder. een studeert en de ander is net vader.
   Als we bij die laatste zien hoe hij met die kleine omgaat, zien we dat we niet alleen in hem geïnvesteerd hebben maar in de toekomst.
   Uw kinderen boffen met U.

 3. keukenblad Says:

  Ach ja, dit gekrakeel zijn we van halsema toch wel gewend. Politiek is waardeloos.

 4. Keukens Apeldoorn Says:

  Jammer genoeg is er niets verandert met mevrouw Sap aan het roer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.


%d bloggers liken dit: