Over de titel illustratie

De afbeelding in de kop van Onzichtbare inkt is afkomstig uit een Zen verhaal uit de 11de eeuw, geschreven door Kaku-an en in opgenomen in Zen Flesh, Zen Bones van Paul Reps. Het verhaal bestaat uit 10 beelden met bijschriften die de weg naar het in Zen nagestreefde inzicht beschrijven. Op de hier gelinkte site is een Engelse vertaling van de tekst gepubliceerd. Om twee redenen heb ik geen poging ondernomen om deze tekst te vertalen: De Engelse tekst is al een vertaling uit het Japans en verder durf ik niet te beweren dat ik de tekst voldoende doorgrond om me aan een vertaling (die altijd een interpretatie is) te wagen. Ik heb het idee dat ik pas bij plaatje 7 begin aan te komen.

Op de eerder genoemde site zijn andere varianten van deze geschiedenis te vinden via de index onder Oxherding pictures.

Meer uitleg is hier te vinden

r_1-the-search-for-the-bull.gif1. The Search for the Bull

r_2-discovering-the-footprints.gif2. Discovering the Footprints

r_3-perceiving-the-bull.gif3. Perceiving the Bull

r_4-catching-the-bull.gif4. Catching the Bull

r_5-taming-the-bull.gif5. Taming the Bull

r_6-riding-the-bull-home.gif6. Riding the Bull Home

r_7-the-bull-transcended.gif7. The Bull Transcended

r_8-both-bull-and-self-transcended.gif8. Both Bull and Self Transcended

r_9-reaching-the-source.gif9. Reaching the Source

r_10-in-the-world.gif10. In the World

Advertentie

7 Reacties to “Over de titel illustratie”

  1. Rogier Schravendeel Says:

    Hallo Gerard,

    Hoe lees jij ‘Riding the Bull Home”?

    Groet,

    Rogeir

    • Gerard van Beusekom-Fretz Says:

      Ik heb me nooit zo met de teksten bij de plaatjes bezig gehouden, omdat ik taal waarin ze geschreven zijn niet ken en de metaforen die daarbij horen mij ook niet eigen zijn.
      Maar beelden zijn universeel en het verhaal gaat over een zoektocht en wat er zou kunnen gebeuren als het gezochte gevonden is.
      Dan is de verleiding groot om te denken, stel dat dit gaat over een zelfde zoektocht als die waar ik mee bezig ben.
      Dat aannemende heb ik Riding the Bull Home opgevat als zorgen dat wat je gevonden hebt daar terecht komt waar het hoort/ zin heeft.
      Home is hier dan ook niet het huis van de stier, maar van de persoon die de stier gezocht, gevonden en getemd heeft, maar het eigen huis.
      Ik denk dat het betekent dat het inzicht (mijn persoonlijke interpretatie van de stier, omdat het het doel van mijn zoektocht is) nu geïnternaliseerd wordt en vandaar dat op het volgende plaatje de stier verdwenen is.
      De dualiteit tussen vinder en het gevondene is verdwenen. De zoeker heeft niet langer een inzicht, hij is het inzicht geworden in zijn denken doen en voelen.
      Ik wil niet pretenderen de Ten Bulls te begrijpen, maar dit is wat ik er mee kon tot nu toe.

  2. indischebuurt Says:

    Misschien is dan het volgende plaatje (Both Bull and Self trancended) een beeld van het feit dat wanneer je je doel bereikt heb en dit in jezelf hebt opgenomen, je dit los kunt laten.

  3. Gerard van Beusekom-Fretz Says:

    Voor ik verder op Ten Bulls in ga, wil ik vertellen dat ik uren heb doorgebracht op Indische Buurt. Zoals ook al blijkt uit mijn stukjes over het Zaterdagmiddaggevoel en over Waldie van Eck ben ik daar opgegroeid. OK geboren in de Jordaan vierde ik mijn eerste verjaardag in 1936 in de Palembangstraat. In het stuk dat nu niet meer bestaat. Wist je trouwens dat Willem Breuker op de Zeeburgerdijk woonde?

    Wat je zegt over dat loslaten ben ik wel met me eens, maar dat wordt volgens mij al met het plaatje dat ik in de kop van mijn blog gebruikt. Weg stier.
    Nu is het stuk wat ik op 3 juli heb geplaatst het laatste resultaat van mijn nadenken over transcendentie. En hoewel ik daar in geloof ik nog niet alle finesses te pakken heb van de synthese van het bestaan als individu en het bestaan als tijdelijke materialisatie van de menselijke geest, denk ik dat als je die eenwording wel bereikt alleen een scheiding verdwijnt en niet de aanvankelijke onderscheiden entiteiten zelf.
    Maar ik denk dat ik eigenlijk alleen maar meoite heb met de grafische uitdrukking want ik begin plaatje 9 en 10 langzamerhand wel een beetje te grijpen.
    Als ik het allemaal begrijp zoals het bedoeld is, zou ik als illustrator op plaatje 8 zou ik het mannetje in een put laten kijken waarin wel de maan, maar niet hij zelf weerspiegeld werd.

  4. indischebuurt Says:

    Hoi Gerard,

    Even ingaand op de aanvankelijk onderscheiden entiteiten: hoe blijven die als entiteit bestaan wanneer de scheidingen verdwijnen? M.a.w. vormen de scheidingen niet de entiteiten?

    Ik vind het fijn dat er in plaatje 8 niets is. Ik stel me zo voor dat plaatje 9 en plaatje 10 vanzelf gaan…

    Hartelijke groet,

    Rogier

    • Gerard van Beusekom-Fretz Says:

      Ja, zoiets als het woord tuin, dat eerst omheining betekende (Zaun) en later het terrein binnen de omheining ging aanduiden. Tot die conclusie was ik net gekomen, maar het stukje waarin ik dat beschrijf wil niet helemaal af komen. Het gaat over de vraag waarom onderdompelende ervaringen, waarbij je onderdeel wordt van wat je beschouwt of ervaart zo zeldzaam zijn. En ik opper daarin twee barrières; onze taligheid en ons idee van een ik. Ik hoop binnenkort het verhaal rond te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.


%d bloggers liken dit: